בעוד שרבים מאיתנו מכירים את ההגדרה "חייל בודד", לא כולם מבינים את המשמעות המלאה ואת הקשיים היומיומיים שחיילים אלה עוברים. אז אולי הגיע שנביט אל מי שעומד מאחורי ההגדרה ונבין במדויק מה זה חייל בודד.
הצעירים והצעירות הבוחרים להתגייס לצה"ל ומוגדרים כ"חיילים בודדים" הם דוגמה מרהיבה לתחושת שליחות ומחויבות לערכי אהבת המדינה. על אף שלא נדרש מהם לשרת בצבא עקב המרחק ממשפחותיהם או מצבם האישי, הם בוחרים לעשות זאת מתוך רצון עז לתרום ולהיות חלק מהגנת המדינה, והם עושים זאת במסירות ונחישות שיכולה להוות דוגמא ומודל לכולנו. עם זאת, התגייסותם לצבא מציבה אותם אל מול התמודדות עם אתגרים רבים, מעבר לאלו הכרוכים בשירות צבאי, החל מהסתגלות לתרבות ושפה חדשות ועד לניהול עצמאי של חיי יומיום בתנאים כלכליים קשים וללא תמיכה משפחתית. למעשה, למרות שהמדינה מספקת סיוע כלכלי ותמיכה במגוון צרכים, רבים מהחיילים הבודדים עדיין מתקשים לממן הוצאות חיוניות כגון מצרכי מזון, דיור נאות, חשבונות שוטפים, ומצרכים חיוניים ליומיום ולכן חשוב שאנחנו כחברה נושיט להם יד ונעניק להם תמיכה חברתית, כלכלית, ורגשית. חשוב לזכור, מדובר פה באנשים צעירים מאוד שעשו צעד לא פשוט בחייהם, לבדם, ונכנסו למערכת הצבאית בנקודת זמן קריטית בחייהם, בה הם רק מתחילים לבנות את עצמם ולהתעצב לדמותם הבוגרת. אז אתם תוהים מה זה חייל בודד? אם תשאלו אותנו, לפני ההגדרה הצבאית, התשובה הראשונה צריכה להיות סמל לאומץ.

אך מה זה חייל בודד לפי ההגדרה הצבאית?
חייל בודד, לפי ההגדרה הצבאית, הוא צעיר או צעירה שמשרת בצה"ל תחת תנאים מיוחדים שנובעים מהעדר תמיכה משפחתית קרובה או תמיכה מספקת בישראל. הצעירים והצעירות האלה נחשבים לחיילים בודדים מסיבות שונות, אשר כוללות מצבים כמו הורים המתגוררים באופן קבוע בחו"ל והחייל עלה לארץ בגפו, הורים שהיגרו לחו"ל, או הורים שנמצאים בשליחות בחו"ל לתקופה של חצי שנה ומעלה. כמו כן, קטגוריה נוספת של חיילים בודדים כוללת חיילים חסרי עורף משפחתי, ומדובר בחיילים שאין להם כל קשר עם הוריהם, חיילים הנמצאים בקשר עם הוריהם אך אינם יכולים להתגורר עמם וההורים אינם משמשים עבורם כתא משפחתי מתפקד ותומך (כולל חיילים יוצאי החברה החרדית או שחזרו בשאלה!), וחיילים שהינם יתומים משני הוריהם. בנוסף, גם חיילים שהתגוררו אצל משפחת אומנה עד גיל 18 והוחלט שצרכיהם הטיפוליים מחייבים המשך שהות במשפחת האומנה, גם הם עלולים להיחשב כחיילים בודדים, כפוף לכללים צבאיים מסוימים. בנוסף, חייל בודד יתום הוא חייל שהתייתם משני הוריו ומשרת בצה"ל ללא התמיכה המשפחתית הבסיסית.
מה מעניק להם המעמד של חיילים בודדים?
בראש ובראשונה, הזכאות למעמד זה מאפשרת לחיילים הללו לקבל סיוע כלכלי, רגשי ולוגיסטי מהצבא, במטרה לאפשר להם לשרת תחת תנאים שוויוניים ככל האפשר לחיילים אחרים ולהתמודד עם האתגרים הייחודיים הנלווים למצבם. כמו כן, חיילים בודדים זכאים לשכר חודשי המשתנה בהתאם לתפקיד שהם ממלאים, כאשר חייל תומך לחימה יכול לצפות לקבל כ-1300 ש"ח בחודש, בעוד חייל קרבי מקבל כ-2500 ש"ח, והם גם מקבלים בכל חודש סכום זעום של 120 ש"ח למימון מזון ומצרכים בסיסיים, וכ-1000 ש"ח להשתתפות בהוצאות שכירות. רק כדי לסבר את אוזניכם, העלות הממוצעת בישראל ליחיד היא כ-5000 ש"ח במינימום (!!!), כך שאם תעשו חישוב מהיר תגלו שהסיוע של המדינה אינו מכסה להם את רוב ההוצאות, דבר שמציב אותם בפני קשיים כלכליים קשים, ויש לקחת בחשבון שאין באפשרותם להתחייב למשרה מלאה או חלקית בזמן שירותם הצבאי, ועל כמה וכמה אלו המשרתים ביחידות קרביות.
חיילים בודדים: הילדים של עמותת "חסדי ערן"
עמותת חסדי ערן מספקת סיוע חשוב ומשמעותי לחיילים בודדים, וכל בקשה של חייל בודד היא נר לרגליהם. העמותה עובדת בכל יום סביב השעון כדי לסייע לחיילים במהירות וביעילות, והסיוע שלהם כולל סיוע בדיור, מתן תלושים, מצרכי מזון, ביגוד, ציוד חיוני, ציוד לדיור, הובלות, ואפילו מלגות לימודים לאחר סיום שירות. אם תשאלו את צוות העמותה "מה זה חייל בודד", תבינו במהרה, שעבורם החיילים הבודדים הם הילדים של העמותה ושהם רואים בעצמם כמשפחה תומכת ומסייעת, מתוך מחויבות עמוקה ורצון אמיתי לעזור. הפעילות הרחבה והתמיכה האינטימית נעשית כולה על ידי מתנדבים ללא שכר, וכל העשייה של העמותה מתאפשרת בזכות תרומות מהקהילה. דרך זו מאפשרת להמשיך ולתת מענה לצרכים השונים של החיילים הבודדים, מתוך תחושת שליחות ונתינה.
בכדי להמשיך ולהרחיב את הפעילות החיונית לתמיכה בחיילים בודדים, עמותת "חסדי ערן" זקוקה לתרומות נוספות. כל תרומה, קטנה או גדולה, מהווה אבן דרך חשובה במשימתם לסייע ולתמוך באלו הזקוקים לכך ביותר, והראויים לכך מכל.